LJEKOBILJE

Grupa ljekovitog bilja obuhvata oko 1700 vrsta koje spadaju u oko 90 botaničkih porodica. Među njima oko 50 vrsta su u redovnoj proizvodnji, dok se ostale nalaze u prirodi u divljoj formi. Ljekovite, aromatične i začinske biljke su biljke koje svojim hemijskim sastavom utiču na lječenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela i ljekova, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija. Zauzimaju veoma značajno mjesto kako u ishrani tako i lječenju. Svaki treći ljekoviti preparat koji se koristi u savremenoj medicini je izdvojen iz biljne sirovine ili uz učešće produkata biljnog porijekla.

Međutim, ljekovito bilje, osim svojim ljekovitim supstancama, djeluje blagotvorno na duševno i emotivno stanje, a njegova primjena u obliku eteričnih ulja, tinktura i čajeva rješava i mnoge tjelesne probleme. Čudesno i suptilno, možemo nazvati djelovanje bilja koja svojim specifičnim bojama i mirisom doprinosi psihološkom oporavku što je potvrđeno brojnim znanstvenim istraživanjima.

Posljednjih godina kako se vraća tradicionalna ishrana i proizvodnja prirodnih lijekova tako raste i interesovanje za ljekovito, aromatično i začinsko bilje. Konstantnim povećanjem tražnje ovih sirovina povećava se i potreba za razvoj uzgoja ljekovitog i začinskog bilja na oraničnim površinama.